ДЕРЖАВНО-ГРОМАДСЬКЕ ПАРТНЕРСТВО В ДІЇ – ВСЕУКРАЇНСЬКА НАРАДА З ПИТАНЬ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

На кінець січня відділ позашкільної освіти та виховної роботи директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН України спільно з громадською організацією «Міжнародна асоціація позашкільної освіти» провели Всеукраїнську нараду з питань позашкільної освіти.

Метою наради було обговорення актуальних питань діяльності закладів позашкільної освіти в умовах воєнного стану та напрацювання спільного плану роботи на 2023 рік.

У нараді брали участь: представники Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, департаментів / управлінь освітою, закладів позашкільної освіти, члени Міжнародної асоціації позашкільної освіти, громадськості Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей та Києва.

 

З вітальним словом від імені Верховної Ради України до учасників звернувся Роман Грищук, народний депутат України, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Народний депутат України відзначив важливість та унікальність системи позашкільної освіти і підкреслив, що освітяни позашкільники під час триваючого вже скоро рік військового стану вистояли і сьогодні, разом з освітньою діяльністю, надають важливу психологічну, гуманітарну, волонтерську допомогу дітям і дорослим постраждалим від бойових дій, стали справжніми Центрами гуманітарної підтримки. «Позашкілля – це фундамент для розвитку дитини», – підкреслив Роман Грищук та завірив усіх присутніх, що Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій стоятиме на позиції захисту системи позашкільної освіти.

 

Перед учасниками наради виступив Олег Єресько, генеральний директор Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН України, який відзначив, що у грудні 2022 р. Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет презентував програму «Освіта 4.0: Український світанок», де одним з пріоритетів представлена позашкільна освіта її відновлення та інноваційний розвиток, національно-патріотичне виховання. Одним з перспективних напрямів програми є раннє виявлення здібностей і підготовка майбутніх професіоналів. Олег Єресько наголосив: «Позашкілля є центром виховання і важливою складовою якісного освітнього процесу. Саме на позашкільну освіту варто покласти вирішення завдання раннього виявлення здібностей вихованців, допрофільної підготовки та допрофільного навчання». Окрему увагу доповідач звернув на безпеку та відзначив формулу «Заклад освіти – територія безпеки», тому позашкільна освіта має вжити всіх необхідних заходів щодо створення належних та безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу.

У рамках наради було проведено три панельні дискусії, де розглянули ключові для позашкільної освіти в умовах воєнного стану питання:

  1. Основні напрями діяльності закладів позашкільної освіти в умовах воєнного стану.
  2. Стан реалізації прав дітей на позашкільну освіту.
  3. Державно-громадське партнерство у сфері позашкільної освіти в умовах воєнного стану.

Вадим Овчаренко, начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН України, кандидат філологічних наук, доцент, який виступив модератором заходу у своїй доповіді представив статистичні показники, зокрема, за оперативними даними, в системі позашкільної освіти станом на 21.01.2023 р. функціонує 1354 заклади позашкільної освіти (з них 102 знаходяться на окупованих територіях), у яких навчається понад 1 млн 11 тис. вихованців, учнів, слухачів, кількість штатних педагогічних працівників становить понад 20,9 тис. педагогів. Освітній процес у закладах позашкільної освіти реалізують у звичному режимі (очно) 473 (35%) заклади, дистанційно 394 (29%) та змішано 487 (36%). Доповідач звернув увагу на основні завдання функціонування позашкільної освіти в умовах воєнного стану, серед яких пріоритетними є реалізація прав дітей на позашкільну освіту у кожній громаді; підтримка педагогічних працівників закладів позашкільної освіти; професійна підготовка педагогів позашкільної освіти; налагодження співпраці, розвиток державно-громадського і регіонально-громадського партнерства у сфері позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання; необхідність збереження і відновлення освітньої інфраструктури закладів позашкільної освіти в умовах військового стану тощо.

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, завідувач кафедри позашкільної освіти УДУ імені Михайла Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Олена Биковська відзначила, що ключовим завданням на сьогодні є підтримка українських дітей і надзвичайно важливу роль в системі освіти України відіграє саме позашкільна освіта. Доповідачка акцентувала увага на цінностях позашкілля, зауважила, що саме від кожної дитини, яка сьогодні навчається у закладі позашкільної освіти – залежить наше завтра. Тому вкрай актуальним перед управлінцями, колективами закладів позашкільної освіти і громадськістю постає питання створення умов щодо навчання дітей у закладах позашкільної освіти.

Окремо зосередила увагу на багаторічній діяльності громадської організації «Міжнародна асоціація позашкільної освіти» як міжнародного професійного об’єднання, що об’єднує понад 2000 членів як в Україні, так і за кордоном. Представила основні завдання та можливості Асоціації для кожного.

Змістовними та практичними були доповіді: Олени Макарук, головного спеціаліста відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків МОН України, яка надала роз’яснення регіональним управлінцям щодо фінансування і оплати праці в умовах воєнного стану; Ольги Флярковської, начальника відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи Інституту модернізації змісту освіти, кандидата педагогічних наук, яка представила результати дослідження щодо стану і розвитку позашкільної освіти як невід’ємного складника системи освіти та проінформувала учасників наради про роботу «Експертної комісії з позашкільної освіти» у 2022 році.

В основному програмному блоці наради виступили представники обласних департаментів / управлінь освітою і члени регіональних відділень Міжнародної асоціації позашкільної освіти Житомирської, Запорізької, Київської, Львівської, Одеської, Сумської, Тернопільської, Харківської, м. Києва.

Київську область представили Ярослава Тростянська, директор Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації і Тамара Нестерук, в.о. директора Білоцерківського будинку художньої творчості, керівник Київського обласного відділення МАПО.

Позашкільну освіту Харківської області представили Ольга Алфьорова, заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації – начальник управління освіти і Світлана Боровська, директор КЗ «Харківський Палац дитячої та юнацької творчості Харківської міської ради Харківської області», керівник Харківського відділення МАПО.

Від Сумської області щодо стану реалізації прав дітей на позашкільну освіту виступили Вікторія Гробова, директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації і Лариса Тихенко, директор комунального закладу Сумської обласної ради обласний центр позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю, керівник Сумського відділення МАПО.

Позашкілля м. Києва представила Вікторія Ткаченко, начальник відділу позашкільної освіти Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Ірина Поліщук, директор «Київська Мала академія наук учнівської молоді», заступник керівника Київського відділення МАПО.

Діяльність закладів позашкільної освіти Житомирської області представили Наталія Шевчук, заступник начальника відділу Департаменту освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації та Олена Боровська, директор Центру позашкільної освіти ім. О. Разумкова, керівник Житомирського відділення МАПО.

Позашкільну освіту Запорізької області охарактеризували Лариса Чурікова, методист відділу позашкільної, спеціальної та вищої освіти Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації і Галина Мазнєва, заступник директора позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради Запорізької області, керівник Запорізького відділення МАПО.

Львівську область представили Ірина Сислюк, начальниця відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації та Ірина Чурій, директор Жовківського центру дитячої та юнацької творчості, керівник Львівського відділення МАПО

Стан реалізації прав дітей на позашкільну освіту Одеської області представили Зоя Дмитрук, завідувач сектору позашкільної освіти, виховної роботи та молодіжної політики Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації і Наталія Цвікова, директор Білгород-Дністровського комунального закладу «Міський Центр дитячої творчості», керівник Одеського відділення МАПО.

Від Тернопільської області виступили Тетяна Боровська, головний спеціаліст відділу відділу дошкільної, позашкільної, спеціальної, інклюзивної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації і Світлана Миханчук, директор Комунальний заклад Тернопільської міської ради «Центр творчості дітей та юнацтва», заступник керівника Тернопільського відділення МАПО.

За напрямом «Державно-громадське партнерство у сфері позашкільної освіти в умовах воєнного стану» виступили керівники державних закладів позашкільної освіти: Андрій Лісота, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, депутат Кіровоградської обласної ради, член Правління МАПО; Геннадій Шкура, директор Українського державного центру позашкільної освіти, член Правління МАПО і Тетяна Пещеріна, заступник директора Національного центру «Мала академія наук України».

У підсумку Олена Биковська презентувала спільний план роботи МОН України та Міжнародної асоціації позашкільної освіти на 2023 рік, відзначивши, що даний План підготовлено у рамках Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Міністерством освіти і науки України та Міжнародною асоціацією позашкільної освіти, підписаного 02.02.2021 року. Це перший в історії Незалежної України 

Меморандум у сфері позашкільної освіти центрального органу виконавчої влади у сфері освіти – Міністерства освіти і науки України і професійного громадського об’єднання – Міжнародної асоціації позашкільної освіти. Предметом Меморандуму стало налагодження ефективного співробітництва, забезпечення участі громадськості в удосконаленні формування та реалізації державної політики у сфері позашкільної освіти, діяльності закладів позашкільної освіти, інших суб’єктів освітньої діяльності. Згідно визначених у Меморандумі напрямів до спільного плану роботи на 2023 р. включено важливі питання державно-громадського партнерства у сфері позашкільної освіти в умовах воєнного стану.

На завершення учасники наради виступили в обговоренні і подякували організаторам та один одному за змістовну нараду, ґрунтовні виступи щодо актуальних питань позашкільної освіти в умовах воєнного стану. Домовилися поглиблювати державно-громадське партнерство і комунікацію, задля забезпечення прав дітей на позашкільну освіту у кожній громаді. Подякували нашим захисникам і захисницям, що дають нам можливість тримати освітянський фронт.

Разом- до перемоги!

Контакти

03148, м. Київ, пр-т Л. Курбаса, 2-А
Тел.: (044) 407-07-94
Моб.: (096)337-15-81
E-mail: [email protected] 
Міжнародна асоціація
позашкільної освіти

Кафедра позашкільної освіти
Інженерно-педагогічний факультет
НПУ імені М. П. Драгоманова

Ми в соцмережах